Pelletkachel tot wel 50% goedkoper dan gas

Als we gaan kijken naar een situatie waarin het verbruik hoger uitvalt dan onder de normale omstandigheden dan mogen we een verbruik van maximaal 2000 kg per jaar stellen voor een gezin met 2 kinderen, gezinnen die een Nordic Fire pelletkachel in het woongedeelte of vertrek willen plaatsen. De CV-installatie op gas wordt alleen nog gebruikt voor het verwarmen van warmwater, bad en douche, kunnen met 1500 kg pellets per jaar erg veel op hun gasverbruik besparen. Bovendien geeft het gebruiksgemak van een pelletkachel aanleiding tot een efficiënter energieverbruik. Samen met de “ECO-STOP” functie kan men het verbruik nog meer reduceren. In de tussenseizoenen kan men via de "Program Functie" de kachel 's morgens een uurtje laten branden en 's avonds enkele uren wanneer men (bijvoorbeeld) TV kijkt. Dit is bij traditionele verwarmingstechnieken niet zo evident.

Voordeel pelletkachel t.o.v. klassieke houtkachel of open haard.

Een pelletkachel heeft een rendement van wel meer dan 90%. Een traditionele houtkachel heeft een rendement van ergens tussen de 50% en 70%. Een open haard haalt slechts een rendement van 30%, omdat de warmte hier rechtstreeks door de schouw verdwijnt. Het rendement van een pelletkachel is dus duidelijk veel hoger dan onze traditionele hout- of kolenkachels. De lucht in de woonruimte wordt door de vuurhaard opgewarmd via een gescheiden circuit. Deze "gezonde" convectiewarmte" resulteert in een snelle opwarming van de woning. De rookgassen die onze pelletkachel verlaten hebben een temperatuur van maximum 180° C. De rookgassen van een houtkachel lopen al snel op tot 350°C en meer. Dit bewijst nogmaals de efficiënte werking van een pelletkachel. Ook de wijze waarop onze pellets in de vuurhaard terechtkomen zorgt voor een zuinige en volledige verbranding. Ook de prijs van pellets t.o.v. brandhout is een groot verschil. Op dit moment vragen leveranciers door de grote vraag al snel € 50,- à € 60,- voor 1m³ gekloven brandhout, wat dit tot een luxeproduct maakt.

Verder mogen we het gebruiksgemak van pellets tegenover brandhout niet vergeten. De pellets deponeert u simpel in uw pelletkachel in het voorziene reservoir en u kunt vervolgens enkele dagen vooruit. Brandhout daarentegen moeten u buiten gaan halen en vervolgens om de paar uur bijvullen, wat dikwijls een intensieve en soms vervelende inspanning is. Laten we ook niet de roetoverlast vergeten van een open haard of tijdens het openen van een houtkachel. Een pelletkachel bewijst het tegendeel, want de assen van een pelletkachel blijven beperkt van 0,05% tot 1%.

Hoeveel pellets ga ik ongeveer verbruiken?

Als voorbeeld nemen we aan dat een gemiddeld gezin met 2 kinderen die de kachel gedurende de gehele winterperiode (najaar, winter en voorjaar) 1500 kg aan pellets verbruikt. Dit voor het verwarmen onder normale omstandigheden zoals:

  • Een gemiddelde gezinswoning, woonruimte plus keuken.
  • Een gemiddelde winter (binnentemparatuur van 21°C
  • Dubbel glas plus normale isolatie.
  • Kosten zijn ruim genomen