Kwaliteit Pellets

 

Zit er verschil in de kwaliteit van pellets?

Het voornaamste verschil zit in de gebruikte grondstoffen en de hardheid van het persen van pellets. Minder goede pellets zijn zachter waardoor ze sneller verbranden en meer stof (zaagsel) afgeven, hierdoor is het verbruik hoger en met minder rendement. Regelmatig geven deze slechte pellets ook technische problemen. Het is dan ook van groot belang dat de gebruikte pellets van een uitstekende kwaliteit zijn, zodat onze kachels jarenlang zonder problemen goed kunnen functioneren.

Wat wordt er in pellets verwerkt?

Meestal worden pellets van 100% harshoudende boomsoorten gemaakt zonder toevoeging van bindmiddelen zoals lijm. Ook wordt regelmatig hout van loofbomen toegevoegd. Dit zijn pellets die meestal donkerder van kleur zijn. Uit ervaring weten we dat 100% harshoudende pellets de beste resultaten geven, zowel de verbranding als de caloriewaarde en kunt u zonder problemen langer doorstoken tot het onderhoud.

Kunnen pellets ook van andere grondstoffen gemaakt worden?

Er wordt volop geƫxperimenteerd met pellets op basis van mais, zonnebloempitten, havergewassen enzovoorts. Echter treedt er bij de verbranding van deze stoffen een vervelende bijwerking op, waardoor rookkanalen worden aangetast en de kachels na verloop van tijd niet meer goed functioneren. Een andere vraag is of het gebruik van voedergewassen ethisch verantwoord is. Dus voorlopig enkel houtpellets!

Hoe kunt u zien of het goede of slechte pellets betreft?

  • Neem een houtpellet en doe ze in een glas water. Zinkt deze? Dan heeft de pellet een goede hardheid.
  • Wanneer u pellets in de hand neemt moeten ze stevig en glanzend zijn. Zijn minder glanzend dan kunnen er toevoegstoffen aan toegevoegd zijn om de pellets beter te binden.
  • Kijk ook of er niet teveel stof ligt tussen uw pellets. Vooral voor CV-systemen is dit zeer belangrijk omdat deze sneller verstoppen, doordat ze meestal via een bulk-container worden gevoed.
  • Pellets dienen een keurmerk met nummer te hebben van herkomst en worden deze tussentijds streng gecontroleerd. Dat zijn o.a.: EN-A1Plus of  DIN-Plus pellets

** De lengte van een pellet mag maximaal 4 maal de diameter zijn.

 

Hieronder een voorbeeld dat pellets uit de 40% restproducten word geproduceerd (FSC hout)

pellet productie afbeelding